Puno me ne

Dërgo punimin tënd

Zoguu.al është vazhdimisht në mbështetje të talenteve të reja të cilët kanë pasion shkrimin, aktualitetin, investigimet, analizat, etj. Në kuadër të këtij procesi ftojmë të gjithë këta persona të dërgojnë punimin e tyre në adresën e e-mail-it zoguual@zoguu.al. Faleminderit!

September 23, 2021

Studimi në Mbretërinë e Bashkuar: Personat e vaksinuar kanë më pak gjasa të përballen me pasoja afatgjata të COVID, pas infektimit

2 min read

Ilustrim

LONDËR– Një studim në Mbretërinë e Bashkuar ka treguar që personat që kanë marrë të dyja dozat e vaksinës, kanë më pak mundësi të kenë pasoja afatgjata pas infektimit.

Në këtë studim të botuar në The Lancet Infectious Diseases javën e kaluar, më shumë se një milion njerëz  raportuan përmes një aplikacioni se kishin marrë të paktën një dozë të një vaksine COVID-19.

CNN shkruan se nga 1.24 milion njerëz në aplikacion që raportuan se kishin marrë një dozë të vaksinës anti-COVID, 6,030 persona (0.5 për qind) u infektuan me koronavirus. Dhe nga 971,500 njerëz që raportuan marrjen e dozës së dytë, 2,370 persona (0.2 për qind) raportuan se u infektuan me COVID-19 të paktën shtatë ditë pas dozës së tyre të dytë. Ata pjesëmarrës u përputhën me pjesëmarrës të ngjashëm të kontrollit, të cilët ishin njerëz të pa vaksinuar që përdorën aplikacionin për të paktën dy javë dhe rezultuan pozitivë.

Rezultati i këtij studimi tregoi se njerëzit e vaksinuar, të cilin infektoheshin me koronavirus dhe kishin infeksione, kishin më pak gjasa të shtroheshin në spitale, të përjetonin simPtomat e COVID dhe të kishin simptoma pas 28 ditëve.

“Ne zbuluam se shanset për të pasur simptoma për 28 ditë ose më shumë pas infektimi përafërsisht u përgjysmua duke pasur dy doza vaksine. Ky rezultat sugjeron që rreziku nga simptomat afatgjatë është zvogëluar tek individët që kanë marrë të dy dozat e vaksinës kur merret parasysh rreziku i zvogëluar tashmë i dokumentuar i infeksionit në përgjithësi”, shkruajne studiuesit.

/Zoguu.al/